Miksi maksaa, jos voi tehdä itse? WordPress MacGyverismin hyödyt ja haitat

Kirjoittanut Esa Lappalainen, 2323/0909/20202020

Haluatko tehdä itse oman yrityksesi verkkosivut? Lue tämä ensin.

Itse tekemisessä ei ole mitään väärää, mutta jotta välttää pahimmat sudenkuopat ja löytää itsensä tuhansien yrittäjien kansoittamasta "miksi edes ryhdyin tähän"-maasta, on syytä ottaa selvää mihin on ryhtymässä ja mitä se vaatii. Raha ei nimittäin ole ainoa resurssi mitä verkkosivut syö, vaikka se on ainoa mitä ammattilaiselle työstä maksetaan.

Verkkosivujen rakentaminen on vähän niin kuin kirjanpito – molemmat voi tehdä itse ilmaiseksi jos tietää mitä tekee, mutta jos ei ole hajuakaan niin säästöyritykset voi tulla kalliiksi.

WordPress on ilmainen

WordPress on sisällönhallintajärjestelmä jonka lähes kaikki nettisivujen parissa tavalla tai toisella pyörivät tuntevat nimeltä, mutta kaikki eivät kuitenkaan välttämättä tarkoita sillä samaa asiaa, joten selvitetään käsitteet ensin varmuuden vuoksi.

WordPress.com on palvelu joka tarjoaa ilmaisia ja maksullisia wordpress-käyttäjätilejä heidän valmiiksi asennettuihin ja todella rajoitettuihin WordPress-palvelutileihin joiden ideana on, että käyttäjä maksaa jokaisesta lisäominaisuudesta erikseen ja kuukausimaksu pian nousee ihan tuntuvaksi.

WordPress.org on taas sivusto josta voi ladata itse asennettavan WordPress-paketin jonka käyttäjä voi sitten asennella omalle palvelimelle tai omaan webhotelliin. Tässä versiossa ei ole mitään rajoitteita, eli käyttäjä saa käyttää sitä ihan vapaasti oikein tai väärin, tehdä sillä kauniita ja toimivia kokonaisuuksia tai tietoturva-aukkoja viliseviä hirvityksiä ihan omien visioiden ja taitojen mukaan. Tämä on se mihin tässä kirjoituksessa viitataan WordPressinä.

Wordpress on maailman suosituin sisällönhallintajärjestelmä.
WordPress on maailman suosituin sisällönhallintajärjestelmä.

Webhotellit ovat halpoja

Oma wordpress-asennus vaatii paikan johon se asennetaan. Yleisimpiä näistä ovat webhotellit, eli jaettu palvelinpaikka sivustolle. Käytännössä se on tietokone jonka toiminnasta palveluntarjoaja huolehtii sovituin ehdoin.

Webhotellien hinnat liikkuvat markkinoilla laidasta laitaan, mutta hyvä nyrkkisääntö on, että tietyllä haitarilla halvin vaihtoehto harvoin on paras, ja vertailussa kannattaa ottaa muutakin huomioon kuin hinta.

Kun yrittäjä päättää tehdä kaiken itse, houkuttimena usein toimii matalammat kustannukset ja toisaalta perisuomalainen ylpeys omin hartiavoimin tehdystä. Aihe kuitenkin saattaa olla niin tuntematon, ettei jäätä kepillä kokeileva yrittäjä tiedä mihin on ryhtymässä tai mikä todellinen työtaakka on puhumattakaan siitä, mitä kaikkea pitää oppia että saa projektin kunnialla maaliin. Oikotiet, ymmärtämättömyys ja 'tuurilla oikein' -tyyppinen hakuammunta saattaa näkyä ikävästi lopputuloksessa.

Todella harva enää nykyään tekee itse staattisia sivuja, koska WordPressin asentaminen on niin paljon kätevämpää. WordPress kuitenkin sisältää niin paljon erilaisia liikkuvia osia ja useimmat sivustot vielä turhan tuhdin nipun lisäosia, että niiden ajantasalla pitämisen tärkeyttä ei voi tarpeeksi korostaa. Siitä huolimatta jatkuvasti kohtaamme sivustoja joita ei ole päivitetty vuosiin ja ikävän usein päivityksen tarpeellisuuteen havahdutaan vasta siinä vaiheessa, kun sivusto on hakkeroitu tai joku rakennuspalikoiden vanhoista versioista on pysyvästi poistettu käytöstä.

Tietoturvan tärkeys

Yksistään viikon sisällä julkisuuteen on tullut useita valtavia tietoturva-aukkoja WordPress-lisäosiin liittyen. Näiden kahden lisäosan myötä yli 1,9 miljoonaa WordPress-sivua ovat olleet hyökkäyksille alttiina. Toinen näistä lisäosista oli supersuosittu Elementor Pro ja toinen myös äärimmäisen suosittu Site Builder.

Kummankin haavoittuvuuden kohdalla varsinaiseen riskiryhmään ovat kuuluneet ainoastaan sellaiset sivun omistajat jotka ovat laiminlyöneet päivityksiä eivätkä ole ehtineet pysymään ajantasalla tietoturvauutisten suhteen.

Mainoksessa luvattiin ettei tarvitse osata koodata

Moni palvelu tarjoaa valmiita WordPress-asennuksia niin, että se ymmärrystä vaativa osa on kätevästi ohitettu automaatiolla. Nekin palvelut mitkä eivät tarjoa suoraan WP-asennuksia, tarjoavat yleensä palvelintilaa tai webhotellia, jossa on asennusohjelma yhden klikkauksen asennusta varten. Todella kätevää, helppoa ja yksinkertaista. Tai helppoa ja kätevää niin kauan kuin kaikki toimii kuten pitää.

Myös verkkosivujen visuaaliseen rakenteluun on WordPressissä saatavilla vaikka minkälaista työkalua sekä editoria, mutta jokaista näitä yhdistää se, että ne tuottavat koodia, vaikka sitä koodia ei käyttäjän tarvitsisikaan nähdä tai ymmärtää tehdäkseen sitä. Tämä johtaa tilanteeseen, jossa ollaan täysin koodia tuottavan editorin armoilla ja mikäli ei ole tarkempaa käsitystä siitä, mitä tuotettu koodi tekee voi pieniä yksityiskohtia olla vaikeaa lähteä muuttamaan. Tai jos haluaakin tehdä jostain yksityiskohdasta erilaisen, saattaa se olla mahdottomuus ellei editorin tekijäryhmä ole osannut ennakoida tarvetta ja rakentaa valmisominaisuutta sitä varten. Ammattilaisella muutos saattaa viedä kaksi minuuttia, mutta valmisteemassa tämä ei välttämättä onnistu.

Mitä sitten, kun jotain tapahtuu ja kaikki ei näytäkään enää siltä kuin pitäisi?

WordPress on pääasiassa PHP:lla koodattu sisällönhallintajärjestelmä jonka lukuisat toiminnallisuudet perustuu PHP-koodiin, näkyvä ulkoasu HTML- ja CSS-koodiin, ja mukana saattaa olla esimerkiksi paljon Javascriptiä seassa mahdollistamassa erilaisia toiminnallisuuksia.

Kun ulkoasu mättää, sivu antaa error-viestiä tai kirjautumisikkuna lakkaa joku kaunis päivä tottelemasta, on luontevaa mennä Googleen hakemaan vinkkejä siitä, mistä tämä voisi johtua. Ratkaisuehdotukset sisältää kansioita, php-tiedostoja, sekalaisen näköistä koodia ja palvelinasetuksia tai domaintietueita. Silloin todella on hyötyä jos ymmärtää kuinka WordPress rakentuu, mihin se pohjaa ja mikä sen saa toiminaan.

Työaika on arvokasta

Yrittäjän työaikaa on usein hankalaa mitata rahassa, joten käytetään tässä esimerkissä palkkatyöläistä joka haluaa kokeilla sivubisneksenä tyylikkäiden golfpallojen verkkokauppaa. Olkoon sivutoiminen yrittäjä nimeltään Tepi.

Tepin tuntipalkka on 18 euroa ja hän tekee tyypillistä 40 tunnin työviikkoa, kuten valtaosa suomalaisista. Tepin viikkoansio on siis likimain 720 euroa ja kuukausiansio noin 2880 euroa vapaasti pyöristettynä.

Käyttäessään oman ilmaisen verkkokaupan rakentamiseen 200 tuntia työaikaa Tepi on käytännössä maksanut omasta "ilmaisesta" verkkokaupastaan työllään 3600 euroa, eikä urakan valmistumisesta, ammattimaisuudesta tai toimivuudesta ole vielä mitään takeita.

Toinen vaihtoehto on maksaa ammattilaiselle jolla on taustalla useita satoja tunteja teoriaa ja osaamista, ymmärrys käytettävästä koodista ja läpi käytynä kaikki ne virheet ja sudenkuopat mitkä aloittelijoita väistämättä polulla odottaa.

Suosittelen tutustumaan Riihon Majatalon blogiin yrittäjä Mikon kokemuksista omien verkkosivujen rakentelun parissa.

Kertauksena

  • Säästämällä ammattilaisilla rakennuttamisen hinnan päätyy helposti käyttämään 50-200 tuntia omaa työaikaa.
  • Säästämällä kympin kuussa webhotellivalinnassa päätyy helposti ottamaan itselleen helposti unohtuvaa lisävastuuta tietoturvasta ja saattaa huolimattomuuttaan menettää koko sivuston hakkereille.
  • Hätätilanteissa apuun pitää kuitenkin kutsua ulkopuolinen, jos sivuston on tehnyt ammattilainen, on sama ammattilainen paras apu ratkaisemaan, sillä hän tietää jo valmiiksi kuinka kyseinen sivusto on rakennettu ja osaa paikantaa vian nopeammin.
  • Valitsemalla ylläpitopalvelun tarkkaan säästyy monelta harmilta ja unohdetuilta päivityksiltä.

Jos kuitenkin haluaa tehdä kaiken itse ja huolehtia kaikesta, kenties oppimismielessä tai muuten vaan, kannattaa siitä huolimatta ottaa ammattilaisen yhteystiedot talteen että tarvittaessa puheyhteys on helppo avata ja hätätilanteissa on nopea apu saatavilla.

Apua ongelmatilanteisiin

Olipa tarpeesi mitä vaan sähköpostin korjaamisesta ulkoasumuutoksiin, toiminnallisuuksien lisäämiseen tai erilaisten lisäosien kanssa hääräämiseen, ota rohkeasti yhteyttä. Meillä Verkkotallissa on runsaasti kokemusta vaikka mistä, mutta erityisesti uusiin tilanteisiin tutustumisessa ja ongelmanratkaisussa.

Hinnoittelu on edullista ja vain tuloksista maksetaan - jos ongelma osoittautuu sellaiseksi mitä emme pysty ratkaisemaan, ohjaamme sinut eteenpäin ongelmaasi erikoistuneen kollegan juttusille.

Laita ihan rento vapaasti muotoiltu kuvaus siitä minkälaista apua kaipaat, niin vastaamme mahdollisimman pian tarjouksen kera.

Lähteet:

Bleeping Computer

Bleeping Computer

Riihon Majatalo

envelopepushpin linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram