Palveluntarjoajan vaihto

Kirjoittanut Esa Lappalainen, 0101/1212/20202020

Aika-ajoin tulee eteen tilanne jolloin on syytä vaihtaa palveluntarjoajaa. Sama mikä pätee puhelinliittymiin, sähköön ja vakuutuksiin pätee myös verkkopalveluihin, niin domainiin kuin palvelintilaankin. Useimmiten tarve kilpailutukselle iskee kun havahtuu siihen että laskut tuntuvat turhan tukevilta, tai palvelun toimivuudessa ilmenee ongelmia. Ehkä päälle saa vielä kyseenalaista asiakaspalvelua, tai pahimmassa tapauksessa ei tavoita asiakaspalvelusta ketään ja jää miettimään onko koko firmaa enää olemassa.

Miten tähän päädyttiin?

Jos kyseessä on vanha sivu - ehkä jo kymmenenkin vuotta vanha, on hyvin todennäköistä että se on laitettu aikanaan alulle pienelle toimijalle jolla palvelu on ollut hyvää, kohtuuhintaista, toimivaa ja asiakaslähtöistä. Kaikki on sujunut mutkitta ja molemmat osapuolet pysyneet tyytyväisinä. Sitten jossain välissä on tapahtunut yrityskauppa, vanhat tekijät lähteneet muihin hommiin tai eläkkeelle, ja tilalle tullut kylmempi sijoitusyhtiö jolle asiakkaat ovat tuottavaa karjaa ja kaikki kontakti pyritään pitämään minimissään samalla kun hintoja nostetaan vähän kerrallaan vuosi vuodelta. No, ehkä ei tarvitse mennä edes niin pitkälle, että voi tulla tarve kokeilla jotain uutta, mutta tämä tarina on hyvin yleinen.

Onneksi modernit sivut on useimmiten helposti siirrettävissä, ja miksei iso osa vanhoistakin poislukien erilaisilla kotisivukoneilla suljettuun järjestelmään rakennetut sivustot. Siirto kuitenkin vaatii ymmärrystä verkkosivujen luonteesta ja siitä mikä vaikkapa verkkotunnuksen suhde itse verkkosivuun on. Niitä tällä kirjoituksella on tarkoitus hieman valottaa.

Verkkotunnus

Verkkotunnus eli domain on käytännössä verkkosivun nimi joka toimii erilaisten tietueiden voimalla. Tietueita on niin paljon, etten käy läpi tässä kuin pari olennaisinta ja niistäkin vain pari olennaisinta käyttötarkoitusta, mutta on hyvä pitää mielessä että jos kaipaat erikoisominaisuuksia verkkosivustolle, voi olla että tarvitset myös tietueita mitä tässä ei käydä läpi. Esimerkiksi Googlen ja Microsoftin yrityssähköpostit käyttävät omia tietueitaan joita on melkoinen lista, niihin kuitenkin löytyy palveluntarjoajilta hyvät ohjeet tilanteen mukaan.

No niin, asiaan. A-tietue on se kaikista tärkein. Verkkosivu itsessään on aina IP-osoitteessa, ja samassa IP-osoitteessa voi olla monta eri verkkosivua. A-tietue auttaa selainta tunnistamaan mitä sivustoa milloinkin ollaan hakemassa. Eli A-tietueen ansiosta Verkkotallin sivua etsiessä ei tarvitse muistaa ulkoa pitkää numerosarjaa, vaan riittää kun kirjoittaa verkkotalli.fi joka on yhdistetty A-tietueella Verkkotallin palvelimella sijaitsevaan verkkosivuun.

Siirron kannalta olennaista on että kun palvelin fyysisesti vaihtuu, täytyy a-tietueelle käydä DNS-asetuksissa laittamassa uuden palvelimen ip-osoite vanhan tilalle, tai muuten verkkotunnus jää osoittamaan vanhalle, irtisanotulle palvelimelle.

Toinen olennainen on CNAME-tietue, jolla voidaan ohjata liikenne osoitteesta "www.verkkotunnus.fi" osoitteeseen "verkkotunnus.fi" niin että vierailija päätyy samaan paikkaan laittoipa eteen www tai ei.

Ja kolmas huomionarvoinen on MX-tietueet, niitä pitkin kulkee sähköposti.

DNS - Domain Name System

Tietueiden hallintaa varten täytyy olla pääsy verkkotunnuksen nimijärjestelmään. Ei tarvitse muistaa mistä sanoista DNS muodostuu, mutta useimmissa hallintapaneeleissa (C-panel, Plesk, yms.) sekä palveluntarjoajilla haluttu osio löytyy lyhenteellä DNS.

Joka tapauksessa DNS-asetuksia hallinnoi palveluntarjoaja jolta verkkotunnus on hankittu, ja palvelusta riippuen asiakkaalle voi olla helppoa tai vaikeaa vaikuttaa niihin itse.

Verkkopalvelin, webhotelli, tai muu vastaava alusta

Toinen olennainen osa verkkosivun toimivaa kokonaisuutta on tietenkin verkkopalvelin jolla sivusto fyysisesti on. Eli siis käytännössä joku konesalissa nököttävä tietokone jonka kovalevyltä löytyy tiedostot jotka asiakkaan selaimeen tarjoillaan kun asiakas vierailee sivustolla.

Useimmiten domain ja palvelintila on hankittu samalta palveluntarjoajalta, vaikka mikään ei sitä sinänsä edellytä. Siirtotilanteessa verkkopalvelimen osalta olennaista on muistaa kopioida kaikki talteen vanhasta palvelimesta ennen irtisanomista. Perinteisillä html-sivuilla siirtoon yleensä riittää ihan vaan paikasta toiseen tiedostojen kopiointi, mutta esimerkiksi WordPress-sivustoissa on muitakin juttuja mitä tulisi ottaa huomioon, ja yleensä pienimmän riesan tie löytyy a) palveluntarjoajalta jonka palvelulupaukseen kuuluu olemassaolevan sivuston siirto tai b) jonkin valmiin hyväksi todetun siirto-ohjelman käyttö.

Mistä tiedän missä verkkosivuni on?

Helpoin tapa on hyödyntää ns. "whois"-palvelua. Yksi sellainen löytyy esimerkiksi Traficomin sivuilta.

Verkkotunnuksen palveluntarjoajan selvittäminen traficomin avulla
Tuonetti hoitaa Verkkotallin domainasiat.

Kun välittäjä on selvillä, on vaihtoa helppo lähteä toteuttamaan selvittämällä palveluntarjoajan asiakaspalvelun sähköpostiosoitteen tai puhelinnumeron.

Välittäjänvaihtoavain - mikä se on ja mistä sen saa?

Välittäjänvaihtoavain on rimpsu tekstiä jolla varmistetaan että välittäjää vaihtava verkkotunnuksen haltija on kuka väittää olevansa, jotta vältytään ikäviltä kaappausyrityksiltä ja muilta riskitekijöiltä. Välittäjänvaihtoavain pyydetään ensisijaisesti palveluntarjoajalta ja aina kirjallisesti. Pyynnön ei tarvitse olla erityisen muodollinen, riittää kun siitä selviää kuka pyytää ja mitä pyytää.

"Hei! Esa Esimerkki tässä. Toimittaisitteko minulle verkkotunnukseni esimerkki.fi välittäjänvaihtoavaimen kiitos!"

Palveluntarjoajalla on velvollisuus kohtuullisen ajan kuluessa vastata pyyntöön ja toimittaa välittäjänvaihtoavain. Kohtuullisella ajalla tässä tarkoitetaan kutakuinkin viittä päivää.

Jotkut palveluntarjoajat kuitenkin ovat osoittautuneet melko vastahakoisiksi vastaamaan pyyntöihin. Osa saattaa olla jopa toimintansa melkolailla lopettaneita toimijoita, tai muussa tavoittamattomuuden tilassa. Olipa tilanne mikä tahansa, jos viiden arkipäivän kuluessa mitään ei kuulu on aika ottaa ohjat omiin käsiin ja yhteyttä Traficomiin.

Traficom ja FI-verkkotunnusten pelastus

Traficom pystyy antamaan verkkotunnuksen välittäjänvaihtoavaimen välittäjästä riippumatta näissä poikkeustilanteissa. Yhteydenotto tapahtuu tällä lomakkeella ja parhaassa tapauksessa välittäjänvaihtoavaimen saa vielä saman vuorokauden kuluessa. Huomioitavaa kuitenkin on että tämä pätee vain .fi-päätteisiin verkkotunnuksiin, ja on hätäkeino jota käytetään vasta kun välittäjään on ensin yritetty saada yhteyttä, eikä aiheeseen ole palattu viiteen arkipäivään. Suuret kiitokset Sivutaikurin Annika Pulkkiselle Traficom-vinkistä!

Verkkotallissa meillä on kokemusta erittäin hyvistä, ja erittäin hankalista verkkotunnusvälittäjistä. Vaikka tuntuu että kaikki ovat samanlaisia, niin tärkeinä eroina on kuitenkin todella rajusti vaihteleva hinta-laatusuhde. Osalla on nopeat nimipalvelimet, osalla hitaammat. Toisilta saa asiakaspalvelua, toisilta ei. Osa antaa laittaa tietueita itse, osalla se on tiukasti aspan varassa (toki joskus se on parempi vaihtoehto). Toiset laskuttaa 30€ samasta mistä toiset 15€ ja osa laskuttaa mielellään vielä yli kolmenkympinkin, olipa sille perusteita tai ei.

Siinä missä Verkkotalli ei toimi itse verkkotunnusten välittäjänä, teemme paljon yhteistyötä niiden kanssa. Autamme asiakkaitamme siirtymään heikommista vahvempiin, ja ylipäätään mielellämme neuvomme välittäjän valinnassa.

envelopepushpin linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram