Tarjottiinko sinullekin ilmaista verkkokauppaa? Lue tämä ensin

Kirjoittanut Esa Lappalainen, 2525/0303/20202020

Ilmaiset verkkokaupat ovat nyt kiivaasti keskusteltu aihe sosiaalisessa mediassa. Se on monen verkkokauppa-alustan kädenojennus verkkokauppaa harkitsevien suuntaan, ilmainen verkkokauppa pariksi kuukaudeksi tai jopa puoleksi vuodeksi. Mitä se oikein käytännössä tarkoittaa?

Verkkokauppa-alusta vai verkkokauppa?

Verkkokauppa on valmis toimiva kokonaisuus, sivusto jolta voi ostaa digitaalisia tai fyysisiä tuotteita, maksaa ne ja vastaanottaa toimitus. Saattaa jopa kuulostaa yksinkertaiselta, mutta verkkokauppa vaatii toimiakseen aika paljon koneistoa taustalle. Täytyy olla pohja mille rakentaa, pitkä lista erilaisia asetuksia, selosteita ja kytkentöjä. Tietysti myös tuotteet, jos vaikka paitoja on useampaa eri kokoa ja väriä niin muuntotuotteet, varastot, toimitukset ja kaikki. Sen jälkeen vielä maksupäätejärjestelmä että voidaan vastaanottaa asiakkaalta maksuja. Tässä kohtaa ei ole vielä mietitty kaupan ulkoasua lainkaan - montako sivua sinne tulee, miltä se näyttää, ja niin edelleen.

Verkkokauppa-alusta on ns. tyhjä taulu, johon kaupan perustaja itse rakentelee kaikki edellämainitut. Kaupallisilta toimijoilta vuokratut verkkokauppa-alustat ovat yleensä halvimmilla tasoilla ominaisuuksiltaan tavalla tai toisella rajoitettuja, ja laajimmilla toiminnallisuuksilla sitten taas usein aika kalliita etenkin pienemmille kauppiaille jotka eivät ole varanneet ylläpitoon useita kymmeniä tai satoja euroja.

Mitä kannattaa tarkistaa ennen sopimuksen allekirjoittamista?

  1. Sopimuksen kesto - vaikka mainoslauseessa lukee "ilmainen verkkokauppa" niin se ei vielä takaa että saat kumpaakaan, tai että tulkitset sopimuksen samoin kuin kauppias. Osa tarjouksista joita tällä hetkellä on liikkeellä sisältää esimerkiksi kuuden kuukauden alennuksen kahden vuoden sopimuksesta, jolloin 25% alennus on lähempänä totuutta kuin ilmaiset kuusi kuukautta.
  2. Sopimuksen sisältö, eli mitä olet ostamassa. Jos odotat saavasi ilmaisen toimivan verkkokaupan, mutta saatkin verkkokauppa-alustan vuokralle pariksi kuukaudeksi, et ehkä ole varautunut niihin kymmeniin työtunteihin mitä se sinulta vaatii jotta saat kaupan toimintaan ja rahahanat auki. Valtaosa (ellei kaikki) tämänhetkisistä ilmaista verkkokauppaa tarjoavista palveluntarjoajista tarkoittavat verkkokaupalla verkkokauppa-alustapaikkaa palvelussaan. Sillä diilillä heidän osuutensa on avata sinulle tili, ja sinä rakennat kaupan itse alusta loppuun.
  3. Jos päätät ottaa käyttöösi suljetun kaupallisen verkkokauppa-alustan, on hyvä ottaa huomioon, ettei sieltä vaihtaminen ole helppoa, mikäli tulet toisiin aatoksiin tai et halua jatkaa mahdollisten tulevaisuuden hinnankorotusten jälkeen. Alusta on käytännössä heidän omaisuuttaan eikä sitä voi sovittaa toisen palveluntarjoajan järjestelmiin. Sen sijaan esimerkiksi vapaalla WordPress & Woocommerce -yhdistelmällä toteutetut verkkokaupat, joita Verkkotallissa teemme, ovat täysin siirrettävissä pois toisille palveluntarjoajille, jos kyllästytte meidän asiakaspalveluun tai yrityksen kehityssuunta ei miellytä.
Käyttövalmis verkkokauppa

Kertauksena 2200€ verkkokauppa vai ilmainen verkkokauppa?

Meidän verkkokauppapakettimme on nyt alennuksessa alkaen 2200€ (norm. 3500€) ja se sisältää palaverin (nyt sosiaalisen etäisyyden aikana tietysti etäpalaverin) missä käydään suunnittelijamme ja asiakkaan kanssa läpi se, minkälainen verkkokauppaa tarvitseva yritys on, ja millaisia tavoitteita tai toiveita asiakkaalla on sisällön tai ulkonäön suhteen. Tämän jälkeen pystytämme verkkokaupan, asennamme tuotteet ja asiakkaan toivomat toiminnallisuudet, autamme valitsemaan maksuvälittäjän, ja kun projekti on valmis opastamme perusteellisesti verkkokaupan käytössä aina tuotteiden lisäämisestä tilausten vastaanottamiseen ja kaupan tehokkaaseen ylläpitoon saakka.

Keskiverto "ilmainen verkkokauppa" on määräaikainen alennus tyhjän verkkokauppa-alustan vuokrasta. Siinä saat käyttöösi aihion josta rakennat itse oman osaamisesi mukaan verkkokaupan, ja kun alennuskausi loppuu, maksat ylläpidosta todennäköisesti moninkertaisen hinnan verrattuna vapaaseen Woocommerce-kauppaan jonka ylläpidolla ei ole lisähintaa verkkosivun lisäksi. Moni maksaa epätietoisena jo vuodessa tai kahdessa moninkertaisen hinnan pelkästä ylläpidosta yrittäessään säästää aloitusmaksussa - tämän lyhyen oppaan tarkoituksena on pitää huoli siitä, että päätös jonka teet perustuu tietoon ja omaan harkintaan, eikä liian hyviltä kuulostaviin mainoslauseisiin. Lopulta kuitenkin itse tiedät parhaiten oletko ostamassa käyttövalmista kauppaa vai kaupan rakennustarvikkeita.

Haluatko kuulla lisää?

Vastaamme mielellämme kaikkiin kysymyksiin verkkokaupasta. Halusitpa meiltä tarjouksen, vinkkejä, neuvoja, tai jotain muuta, älä epäröi ottaa yhteyttä! Autamme mielellämme.

envelopepushpin linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram